Виберіть наступне рішення:
Розпізнання тексту ГДЗ що на зображені:
ПРАКТИЧНА РОБОТА №6
АНАЛІЗ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ЗА ДОБУ ТА ВІДПОВІДНІСТЬ ЙОГО НОРМАМ
МЕТА: навчитися аналізувати ін- І Внесіть корективи до неї, пригадавши
І
дивідуальний харчовий раціон згідно І види діяльності, які ви виконували,
з енергетичними витратами організму ' наприклад, учора. Користуючись даІ
та з урахуванням енергетичної цінності І ними з таблиці «Енергетичні витрати
продуктів харчування. І на виконання різних видів діяльІ
ОБЛАДНАННЯ: калькулятор. І пості», підрахуйте свої енергетичні
Х1Д РОВОтИ І
І енерговитрат на підготовку до уроків
І. Визначення енерговитрат за добу І протягом 3 год необхідно 6,3 х 3 =
1. 3аповніть таблицю «Приблизнии = 18,9 кДж/кг.
І
розпорядок діяльності протягом доби».
Приблизний розпорядок діяльності протягом доби
Витрати Витрати
енергії на енергії на
Три- 1 кг маси Три 1 кг маси
Вид діЯль-, т,ла кдщ. Вид ділль- . тіла кдж
ності ності
год за год
Усьо- за
1 Усього
го 1 год
год
Гімнастика 0,25 Прогулянка 1,0
Ранковий Виконання
і вечірній 0,5 домашніх 3,0
туалет завдань
Споживан- Легка
ня їжі 1,0 хатня ро- 0,5
бота
Дорога до Читання,
школи 1,0 перегляд 1,75
і назад телепередач
Заняття Сон
в школі
Усього витрат енергії організму за добу на 1 кг маси тіла
Енергетичні витрати на виконання різних видів діяльності
Вид діяльності Енергетичні ви- Вид діяльності Енергетичні витрати, кдж/(кг) трати, кДж/(кг)
Розумова праця 6,3 Стояння 8,4
Прогулянка, 11,7 Плавання 29,7
ходіння
Легка фізична 15„2 Їзда на велоси- 29,7
праця педі
Важка фізична 23,0 Рухливі ігри 23,0
праця
Легка хатня 18,5 Віг (8 км/год) 35,6
робота
Спокійне сидіння 5„9 Сон і спокійне . 4,2
лежаиня
Витрати енергії вашого організму за І харчування, які ви споживали, та їх
І
добу визначте шляхом додавання витрат І енергетичну цінність.
енергії на всі види діяльності на 1кг І 3. Порівняйте енергетичну цінність
маси тіла. Отриману суму помножте вашого добового раціону з енергетичниІ
на масу тіла. ми витратами (див. завд. 1.2). Зістав-
П. Аыаліз індивідуального добового І те харчову цінність.(уміст поживних
І
харчового раціону. І речовин) продуктів вашого Раціону
1. Пригадайте, що ви їли вчора, і за- ' з показниками таблиці «Норми добової
І
пишіть дані в таблицю «їндивідуальний І потреби людей у поживних речовинах»
добовий харчовий раціон». І для вашого віку.
2. Користуючись даними таблиці «Вміст І 4. Проаналізуйте, яку частку від заІ
органічних речовин та енергетична цін- І гальної енергетичної цінності вашого
ність продуктів харчування», обчисліть І добового раціону становить кожне приІ
вміст поживних речовин у продуктах І ймання їжі.
Індивідуальнии добовий харчовий році он
Енергетич- Вміст, г
їдо- Маса, на ці и- Енергія,
дукти г ні сть, кДж кДж бі лків мирі в
вуглена 100 г
воді в
Сніданок Рис 200 1387 2774 14 2 142,8
Обід
Полуденок
Вечеря
Усього
Норма добової потреби людей у поживних речовинах
Ві к, роки Білки, г Жири, г Вуглеводи, г
12 — 14 90 †1 90-100 380-400
15 — 17 100-120 90 †1 420-450
Зробіть висновок: наскільки ваші енер- І ганізму впродовж доби мають забезпечити
говитрати за добу компенсуються над- І передусім шдтримання життєво важливих
І
ходженням енергії з їжею; яке значення І функцій у стані спокою, а також виконанІ
для вас має вміння аналізувати власне І ня різноманітних видів діяльності.
харчування; чи можна вважати ваше І Енергетичні потреби людини зумовлені
І
харчування раціональним? характером її діяльності, віком, статтю.
ВИКОНАННЯ РОБОТИ
І
Протягом доби людина займається різІ ними видами діяльност1, а також спить,
Органічні речовини, які надходять в ор- І споживає їжу, миється тощо. Організм
І
ганізм людини з їжею, є будівельним І дитини потребує додаткової енеРгії у
І
матеріалом для клітин і джерелом енер- І зв' язку з інтенсивним ростоi і розвиг-
гії, яка необхідна для забезпечення його І ком. У чоловіків енергетичні потреби
І
життєдіяльності. Енергетичні витрати ор- І на 7 — 13% більші, ніж у жінок 3 віком
у зв' язку з менш активним способом 1 тіла, діяльності внутрішніхорганів, ста-
І життя та зниженням інтенсивності об- 1 новлять основнии обмін. Крім основного мінних процесів енергетичні потреби 1 обміну, організм людини потребує дозменшуються. Життєдіяльність людини 1 даткових витрат енергії для виконання
І забезпечуєтЬСя здатпістю оРганізму пере- 1 різних видів діяльНОСті. творювати одні види енергії в інші. Так, 1 Обмін речовин та енергії — життєво під час розщеплення в організмі людини 1 важливий процес, що відбувається органічних речовин енергія хімічних 1 в кожній клітині організму і виконує
І зв' язків перетворюється на електричну 1 функції забезпечення її будівельним маенергію (використовується для проведен- 1 тсріалом та енергією. Він складається з ня нервових імпульсів), механічну (ско- 1 двох нерозривно пов' язаних, але протирочення м'язів), теплову (вивільняється 1 лежних процесів: 1 пластичного обміну) під час роботи) тощо. (енергетичного обміну). Для процесів Умовою початку обміну речовин є над- 1 біосинтезу використовується енергія,
І ходження в організм води, харчових про- І що вивільняється в ході реакцій енердуктів і кисню. У травному каналі части- ! гетичного обміну, а для здійснення на речовин розщеплюється на простіші„І реакцій енергетичного обміну необхідякі переходять у кров та лімфу, потім із 1 ні ферменти, що синтезуються в ході
І кров' ю потрапляють до клітин. У кліти- І реакцій пластичного обміну. нах відбувається остаточне розщеплення Обмін речовин в організмі, людини
1 й окиснення органічних сполук до кін- 1 змінюється залежно від її стану та роцевих продуктів, із яких синтезуються 1 боти, яку зона виконуе. Рівень обміну властиві для людського організму спо- 1 речовин регулюється нервовим та гулуки. Реакції синтезу речовин відбува- 1 моральним механізмами. Обмін білків, ються з витратами енергії. Ця енергія 1 жирів, вуглеводів, води й мінеральних вивільняється внаслідок розщеплення ' речовин регулюється нервовими цен-
! речовин, що надходять у клітину, і, 1 трами, розташованими в проміжному крім синтезу речовин, використовується 1 відділі головного мозку. Гуморальна
1 для виконання різноманітних функцій 1 регуляція здійснюється за допомогою організму. Мінімальні витрати енергі1, 1 гормонів, що виробляються залозами
І необхідні для підтримання температури 1 внутрішньої секрецїь
Витрати енергії на 1 кг маси Вид діял„ тіла, кДж пості за Усьо- 1 год го 15,2 3,8 Прогулянка
Виконання 11„7 5,85 домашнІх
завдань Легка хатня
робота
Читання, 11,7 11,7 перегляд те-
лепередач
6,3 37,8
лергії організму за добу на 1 кг м
Якщо маса тіла становить 50кг, то до- І Перед сном небажано вживати проІ
бова потреба організму становить: І дукти, що збуджують нервову систе-
153,03 х 50 = 7651,5 кДж. ' І му: гострі приправн, каву, шоколад,
Відповідно до фізіологічних потреб ор- І какао. Вечеря має бути легкою, не
І
ганізму доцільний такий розподіл за І пізніше 1-2 год до сну, При цьому
калорійністю добового харчового ра- І треба віддавати перевагу молочним
І
ціону: на перший сніданок — 25-30 "/о, І (особливо кисломолочним), фрукто-
на другий сніданок (або підвечірок) — І во-овочевим стравам: зони не потреІ
10-15%, на обід — 40-45О/ та на ве- І бують значного напруження травної
черю — 15-20 '/о . І системи й не порушуватимуть сон.
Продукти, багаті на білки (м' ясо, риба, І Однаково шкідливими є і переїдання,
сир, бобові), рекомендують уживати І і голодування перед сном, бо зони роб-
в період активної діяльності, зазвичай І лять його тривожним, неспокійним
уранці та вдень, оскільки вони приско- І аж до виникнення безсоння. Співвід-
рюють обмінні процеси й діяльність І ношення білків, жирів та вуглеводів
нервової системи. І повинно бути 1:1:4.
Вміст у 100 г гасвоюваної частини продукту
Продукти Енергетична
білкі в, г жирів, г вуглеводів, г
цінність. кДЖ
Хлібобулочні вироби та крупи
Хліб пшеничний 7,6 0,9 46,7 969
Хліб житній 6,6 1,2 34,2 748
Манна та інші пше-
1,2 64,5 1342
ничні крупи
Рис 7,0 1,0 71,4 1387
Гречані крупи 12,6 3,3 62,1 1413
Макарони 10,7 1,3 68,4 1411
Молоко й молочні продукти
2,8 2,5 4,7 227
(2,5% жирн.)
Кефір,
2,8 3,2 4,1 243
кисле молоко
Сметана (20'/о ) 2,8 20,0 3,2 881
Масло вершкове 0,5 72,8 5,0 2927
Сир напівжирний 16,7 9,0 2,0 672
Сир нежирний 180 06 1,8 364
Морозиво вершкове 4,0 10,0 17,0 750
Сир твердий 25,1 45,0 2,5 2225
М' ясні продукти
Свинина нежирна 14,3 33,3 О„О 1541
Яловичина 18,6 16,0 О,О 942
Сало 1,4 92,8 О,О 3634
Курятина 20,3 13,1 о,о 859 Сосиски 12,4 19,4 О,О 968
Овочі та фрукти Картопля 2,0 0,4 16,3 330 Буряк 1,5 0„1 9,1 186 Морква 1,3 0,1 7,2 150 Квасоля 23,2 2,1 53,8 1406 Капуста свіжа 1,8 0,1 4,7 116 Капуста квашена 1,8 О,О 2,2 69 Цибуля 1,4 0,0 9,1 181 Кавуни 0,6 0,0 9,0 165 Дині 0,7 0,0 11,3 206 Огірки свіжі 0,7 0,1 9 49 Ґіомідори 1,1 0,2 3,8 92 Апельсини 0,9 0,0 9,1 172 Виноград 0,7 0,0 16,2 291 Вишні 1,0 0„0 14,3 263 Лимони 0,6 0,0 10,3 187 Мандарини 0,9 О,О 10,0 187 Яблука 2,2 00 48,0 863 Іруші 2,3 0,0 49,0 882 Сливи 2,3 0,0 58,4 1044
Риба і рибні продукти Минтай 15,9 0,9 1„0 326 Судак 18,4 1,1 0,8 373 Тріска 16,0 0,4 1,2 311 31,6 13,8 7,7 1213 17,5 11,4 6,2 851
Е нерг- еВмі , г
тична
Маса, Енергі я.
Продукти ' цінність„
кДж на біл.ків жиРі в дів
100 г
200 330 660 4 0,8 32,6
50 968 484 6,2 9,7 9
200 116 232 3,6 0,2 0
, 10 611 61,1 2 0,5 9,4
10 1718 171 8 О 0 9 9
Цукор
Обід Макарони 100 1411 1411 10,7 1,3 68,4
Свинина 50 1541 770,5 7,1 16,7 О
нежирна 50 863 431,5 1,1 О 24
Яблука
Полу- Гречана 50 1413 706,5 6,3 1,7 31,1
денок крупа
Масло 20 2927 585,4 0,1 14,6 1
вершкове
Хл16 20 969 193,8 1,5 0,2 9,3
пшеничний
Буряк 100 186 186 1,5 0,1 9,1
Мандарин 50 187 93,5 0„5 О 5
Чай 10 611 61,1 2 0,5 0,4
Цукор 10 1718 171,8 0 О 9,9
Вечеря Манна ' 50 1342 671 5,4 0,6 32,3
крупа
Молоко 200 227 454 5,6 5 9,4
Цукор 20 1718 343,6 0 0 19,9
Усього 7688,6 57,6 51„8 280,7
Енергетична цінність цього ращону складає 7689 кДж. А згідно з розпорядком дня, ця
людина потребує 7652 кДж. Таким чином, цей добовий раціон є збалансованим.
- Пошук книги по фільтру